Ta lastbilskortet

Är man intresserad av att köra tung trafik och kanske arbeta som yrkesförare kan det vara värt att fundera över att ta lastbilskort. Som med allt annat finns det både för- och nackdelar med att ta lastbilskort, här nedan följer lite av vad man bör tänka på om man funderar på att ta just lastbilskort.

För att kunna ta lastbils- eller C-körkort som är den egentliga beteckningen krävs att man sedan tidigare innehar B-körkort, det vill säga körkort för vanlig personbil, samt är över 18 år. Precis som när det gäller B-körkort måste man avlägga både teori-och körprov för att bli behörig.

Funderar man på att börja köra lastbil professionellt och ha det som verksamhet kan det vara all idé att köpa en lastbil. Hur mycket en lastbil kostar varierar såklart. Ska man ha en helt ny får man nog vara beredd att lägga upp ett antal hundratusen kronor. Dock går det såklart att komma undan betydligt billigare om man köper begagnat.

Hur kan man då tjäna pengar på att äga en lastbil? Då det i dagens samhälle förekommer mängder av transporter finns det behov av någon som fraktar varorna och då är en lastbil ett utmärkt sätt att göra detta på. Ligger man i och kör flitigt finns möjligheter att tjäna en bra slant på att köra lastbil. Ett annat alternativ om man äger en lastbil är att hyra ut denna till olika åkerier som inte äger några egna bilar och tjäna pengar på det viset.

Hur är det då med trafiksäkerheten hos lastbilar? Det är svårt att säga, men oftast är nyare modeller mer säkra än äldre och skraltiga lastbilar. Dessutom finns det mycket som pekar på att långa lastbilar är säkrare än korta då dessa är inblandade i färre olyckor samtidigt som de också är miljövänligare.