Köpa och ta hand om däck och fälgar

När det är dags att välja nya däck eller fälgar är det bra att ta reda på lite om vilka olika som finns ute på marknaden och deras egenskaper. Du kan till exempel läsa på dig om några däcktest för att lättare kunna sätta dig in i olika modeller och vad du ska tänka på.

shutterstock_308599409

Man måste ha ett däck som ger bra väggrepp. Ett för dåligt mönsterdjup ökar risken för vattenplaning och ger dåligt grepp på snö. På sommardäck krävs 1,6mm djup och 3mm för vinterdäck. Dock rekommenderas minst 3mm på sommardäck för bra friktion och grepp. Dubbdäck får användas från den 1 oktober till den 15 april, men det är lag att använda vinterdäck mellan den 1:a december och 31 mars.

Medan däcken är viktiga för säkerheten på vilken bil som helst är det många som anser att fälgarna är rent kosmetiska. Och medan det är sant att många köper sina fälgar för att de ser snygga ut finns det även fördelar att ha bra fälgar. Till exempel så får man faktiskt bättre kylning på bromsarna om man använder lättmetallfälgar. För att hitta de som passar bäst till ens bil kan man söka efter fälgar online.

Vid däckbytar tider som tex vinter till sommar, så brukar många däckverkstäder ha bra erbjudanden. Du kan även hitta förmånliga priser på internet. Vänta dock inte för länge med att byta dina däck, då plötsliga väderomslag kan generera hala vägar och byter du hos däckverkstäder kan tiderna fort bokas upp.

Så hur tar du bäst hand om dina däck? Har du inte möjlighet att förvara dom själv, finns det en en del däckhotell som tar hand om dina däck och fälgar på ett genomtänkt och bra sätt. För att slippa byta däck ofta är det en god ide att kontrollera däcktrycket regelbundet, så slits det inte i onödan. Ser du en snednötning och även känner vibrationer vid körning är förmodligen balanseringen på däcket fel, men det kan också vara så att framvagnsinställningen är inkorrekt. Bra att tänka på är att kolla trycket när däcket är kallt, annars kan trycket vara missvisande.

När det kommer till skötsel av fälgar så är det värt att veta att saker som vägdamm, salt och annat kan faktiskt skada fälgarna, vilket är varför man ska se till att rengöra dem regelbundet. Detta är något man bäst gör med vatten blandat med ett milt bilschampo och en mjuk svamp, starka rengöringsmedel kan nämligen även skada fälgen.