En bra vinterbil

En bra vinterbil är välutrustad och beredd på snön. Du behöver inte köpa en viss bil för att klara dig genom vinterhalvåret, bara utrusta den rätt. 

Blue car on winter road

Verktyg i bilen

Ta några verktyg från din egen mekhörna och lägg i skuffen. Saker som kan komma till användning, exempelvis hylsnycklar och fälgkors kan hjälpa dig om du får punktering. Andra verktyg är låsolja och WD-40, men ha en låsolja utanför bilen så du faktiskt kan komma in i den. Ha också med extra spolarvätska och glykol så du kan köra obehindrat trots väderlek.

Om du blir fast

Man ska ha nödproviant i bilen utifall man blir fast och måste vänta på hjälp. Några vattenflaskor och proteinkakor eller kanske lite godis håller länge och tar inte mycket plats. Du kan också packa med en filt och alltid ha ett par extravantar och mössa i bilen. Om du måste ut och skotta snö men glömde vantarna just den dagen, kommer du att tacka dig själv.

Riktiga nödfall

Man ska alltid ha en varningstriangel i bilen så andra trafikanter bli medveten om ett hinder. Om din bil stannar längs vägen ska varningstriangel placerar en bra bit från bilen. Om det är i eller nära en kurva ska man gärna ställa triangeln bortanför kurvan så trafikanterna blir medvetna om situationen så fort som möjligt. Ha reflexer, gärna reflexväst, i bilen så andra förare kan se dig och så du själv inte riskerar att hamna i ännu en olycka.