DAF lastbilar

DAF är ett av Europas allra största lastbilsmärken. Av den anledningen är det anmärkningsvärt att märket är så pass okänt för den gemene svensken. Orsaken bakom det tros främst vara att det finns så få DAF-lastbilar i förhållande till Volvo- och Scaniaditon på de svenska vägarna.

DAF är ett holländskt företag och förkortningen står för Van Doorne’s Automobielfabriek. DAF, som man kan säga är en försvenskning av namnet DAF Trucks, är också en del av Paccarkoncernen. Paccarkoncernen är ett av världens absolut största företag inom lastbilstillverkning. Bland koncernens dotterbolag hittar du bland annat Kenworth, Peterbilt, Leyland Truck och så klart, DAFs lastbilar.

Lastbil

Det är underligt att så få svenskar känner till DAF-lastbilar med tanke på företagets storlek ute i Europa. Även många som är relativt insatta inom åkeribranschen är ovetande om vad märket egentligen är och gör. Norden är en marknad som DAF-lastbilar garanterat är väldigt intresserade av att ta sig in på i en större skala. Trots att de kan erbjuda bra lastbilar till konkurrenskraftiga priser har de inte riktigt lyckats i Sverige än så länge. Mycket av det beror på att Sverige har en lång tradition av användande av Volvo- och Scania-lastbilar.

DAFs tillverkningsfilosofi ser ut så att de tillverkar lastbilarna på beställning av kunderna. Företaget själva skriver på sin hemsida att de tack vare den filosofin kan se till att ge kunderna exakt vad de vill ha, att det är en stor orsak till deras framgång. DAF har efter den filosofin tillverkat tiotusentals olika lastbilsmodeller, vissa mer olika än andra. Eftersom att de väntar med att producera dem tills de fått ordern är det enkelt för dem att möta sina kunders speciella krav.

På Photobucket kan du kolla på diverse bilder på DAF-lastbilar. Där hittar du både gamla och nya, intressant för lastbilsfantasten.