Att ta körkortet

Vi har gjort många artiklar och inlägg på den här sajten, men fortfarande inte pratat om grunden till allt. Allt det roliga med bilägandet börjar med att ta körkortet. 

driving_280368257

För att ta körkortet måste man vara över arton år och vara straffri. Därefter måste man även få ett tillstånd att övningsköra. Man kan börja övningsköra redan som sextonårig men har inte rätt att göra uppkörningen eller kunskapsprovet förrän man fyllt arton.

När man börjar övningsköra kan man antingen övningsköra med en anhörig eller vän som haft körkort i mer än fem år, eller kontakta en körskola och ta lektioner med en utbildad körlärare. Om man vill övningsköra med en förälder eller äldre syskon måste den personen ansöka om tillstånd och delta i en kort kurs för att uppdatera sina kunskaper om säkerhet i trafiken.

Det kan kännas tryggt att övningsköra med någon man känner, men det brukar vara bättre att ta några kurser med en körskola. Lärarna där är utbildad och kan alla knep och regler som behövs för att bli en bra förare.

Man får inte göra uppkörningen förrän man fått godkänt på kunskapsprovet och genomgått riskutbildningarna. En riskutbildning är teoretisk och den andra är praktisk: den ökända halkbanan där man får prova att köra på väldigt halt underlag. Riskutbildningarna kostar runt 1000 kronor styck och kan bokas själv eller bokas genom en körskola.

Efter man har klarat av kunskapsprovet (teoriprovet) har man två månader på sig att klara uppkörningen, annars måste man göra om teoriprovet. Uppkörningen görs inte av en körskola utan på Transportstyrelsen.